Blog AI

Home/Blog AI
Blog AI2024-08-26T09:43:07+01:00

Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt AI-tools zoals ChatGPT in 2024

In 2024 maakt bijna een kwart (23%) van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van programma’s met kunstmatige intelligentie (AI), zoals ChatGPT, om teksten, video’s of afbeeldingen te maken.

Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar zijn de meest actieve gebruikers (49%), gevolgd door de groep van 25 tot 35 jaar (41%).

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het gebruik van AI de afgelopen twee jaar toegenomen.

Deze cijfers laten zien dat AI steeds meer geïntegreerd raakt in het dagelijks leven van Nederlanders, vooral onder jongere en hoger opgeleide groepen. Bron

Aansprakelijkheid voor onjuiste Chatbot-informatie In de zaak Moffatt tegen Air Canada vroeg Jake Moffatt om een gedeeltelijke terugbetaling van $880 voor een vlucht na het overlijden van zijn grootmoeder. Hij baseerde zich daarbij op onjuiste informatie van de Air Canada-chatbot, die suggereerde dat rouwtarieven met terugwerkende kracht konden worden aangevraagd.

Het Civil Resolution Tribunal oordeelde dat Air Canada aansprakelijk was voor nalatige misrepresentatie, omdat het bedrijf de juistheid van de informatie van de chatbot niet had gewaarborgd. Het verweer van Air Canada dat het niet verantwoordelijk zou zijn voor de uitspraken van de chatbot, werd verworpen. Moffatt kreeg een schadevergoeding van $812 toegekend; de overige vorderingen werden afgewezen.

Hoewel de zaak onder Canadees recht viel, is een vergelijkbare uitspraak in Europa waarschijnlijk. Bedrijven in Europa moeten daarom zorgen dat hun chatbots nauwkeurige informatie verstrekken. Bron

Een recent rapport van Accent en Trendwolves (juni 2024) onderzocht hoe Belgische werknemers (n = 2000) de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer ervaren. Hoewel AI wordt gezien als een middel om efficiëntie te verhogen, zijn er zorgen over baanverlies, afname van menselijke interactie en privacy. Zo verwacht 75% van de Belgische werknemers dat AI banen zal doen verdwijnen, en 59% vreest dat AI de menselijke interactie op het werk zal verminderen. Daarnaast maakt 74% zich zorgen over de verwerking van persoonlijke gegevens door AI. Ondanks deze zorgen erkennen veel werknemers de voordelen van AI, zoals verbeterde efficiëntie, verhoogde veiligheid en ondersteuning bij besluitvorming. AI kan repetitieve taken automatiseren, de veiligheid op de werkvloer verbeteren door menselijke fouten te verminderen, en werknemers helpen bij stressmanagement. Het rapport benadrukt het belang van een mensgerichte benadering van AI-implementatie, waarbij bedrijven transparant communiceren, ethische richtlijnen volgen en werknemers ondersteunen in hun aanpassing aan de veranderende werkomgeving. Deze aanpak kan helpen om het potentieel van AI te maximaliseren, terwijl de zorgen van werknemers worden aangepakt en hun talenten worden versterkt.  Bron: https://go.accentjobs.be/whitepaper-ai-en-wellbeing/

Lexie: een interactieve AI-hologram als onderwijsassistent Recent is Lexie (https://mediahologram.nl/lexie-ai/), een innovatief AI-hologram, geïntroduceerd als hulpmiddel in het onderwijs. Ontworpen om lesuitval te verminderen en de betrokkenheid van leerlingen te vergroten, kan Lexie in verschillende talen communiceren en opdrachten uitvoeren. Dit hologram biedt docenten de mogelijkheid om visueel aantrekkelijke animaties te tonen, zoals landkaarten of 3D-modellen, waardoor complexe concepten op een begrijpelijke manier worden gepresenteerd. Lexie is volledig personaliseerbaar en wordt geleverd met een representatieve sokkel, die bijdraagt aan haar futuristische uitstraling. Via Lexie’s netwerk kunnen scholen educatieve modules delen, wat leidt tot een rijkere leeromgeving. Deze ontwikkeling opent de deur naar een breed scala aan innovatieve onderwijsmethoden, met als doel het onderwijs dynamischer en inspirerender te maken.

De Engelstalige website AI Prompt Library (https://aipromptlibrary.org/) biedt een uitgebreide verzameling vooraf geschreven prompts voor diverse onderwijsdoeleinden, bedoeld om leerkrachten te voorzien van flexibel aanpasbare prompts voor AI-modellen.

AI for education (https://www.aiforeducation.io/) geeft AI-trainingen voor onderwijspersoneel, maar op hun website is ook gratis materiaal beschikbaar: cursus, webinars, promptsbibliotheek en downloadbare bestanden.

There’s An AI For That (https://theresanaiforthat.com) is een uitgebreide database met duizenden AI-tools voor honderden verschillende taken. De database wordt dagelijks bijgewerkt en wordt gebruikt door meer dan 500.000 mensen. Het biedt een slimme AI-zoekfunctie om gebruikers te helpen de beste AI-tools te vinden voor elk gebruiksscenario.

FraudGPT In de duistere wereld van cybercrime is er een nieuwe speler op het toneel: FraudGPT, een geavanceerd AI-hulpmiddel dat specifiek is ontwikkeld om cybercriminelen een handje te helpen. Deze tool maakt gebruik van een krachtig taalmodel om een scala aan kwaadaardige elementen te genereren, variërend van schadelijke code tot bedrieglijke phishing-pagina’s. Sinds zijn verschijning op het donkere web en Telegram in juli 2023, heeft FraudGPT de aandacht getrokken als een bedreigende chatbot die de toekomst van onze online veiligheid op losse schroeven zet.

De werking van FraudGPT is slim en doortrapt. Het begint met het doorgronden van de opbouw van verschillende soorten oplichtingspraktijken. Vervolgens past het deze kennis toe om teksten te genereren die naadloos dezelfde structuur volgen. Bijvoorbeeld, als FraudGPT getraind is met een dataset van phishing-e-mails, zal het al snel het klassieke sjabloon van zo’n misleidende mail herkennen en repliceren. Maar daar blijft het niet bij. Deze slimme AI kan zelfs reageren op input van gebruikers, zich aanpassen aan het verloop van een gesprek en psychologische triggers inzetten om potentiële slachtoffers te manipuleren.

Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen deze groeiende dreiging van AI-gedreven aanvallen, zoals die van FraudGPT? Het antwoord ligt in alertheid, het handhaven van robuuste cybersecurity-maatregelen en het ethisch en verantwoordelijk gebruik van technologie. Hier volgen enkele strategieën die je kunt inzetten:

  • Educatie: Zorg ervoor dat zowel jij als je team getraind zijn om verdachte phishing-pogingen te herkennen en te rapporteren. Let op afzenders, onderwerpregels, inhoud en links voordat je ergens op klikt of reageert.
  • Beveiliging: Bescherm je accounts en gegevens met sterke wachtwoorden, maak gebruik van multifactor-authenticatie en versleuteling.
  • Updates: Houd je software, antivirusprogramma’s en firewall up-to-date om potentiële zwakke plekken te dichten.

Met FraudGPT als een opkomende bedreiging, is het essentieel om voorbereid te zijn en proactieve stappen te ondernemen om jezelf en je digitale wereld te beschermen. Alleen door waakzaam te blijven en technologie op een ethische en verantwoorde manier te benutten, kunnen we een solide verdediging opbouwen tegen deze evoluerende gevaren.

Have I Been Pwned (https://haveibeenpwned.com/) is een website die controleert of jouw e-mailadres, wachtwoord, Gsm-nummer, enzovoort gestolen werd door cybercriminelen. Als deze gegevens werden gestolen, dan is het mogelijk dat cybercriminelen op jouw accounts kunnen inloggen. Op deze website kan je controleren of jouw gegevens voorkomen in een gegevenslek en waar dat gebeurd is. Als je wil, kan je ook een bericht krijgen als jouw e-mailadres in de toekomst nog eens gestolen wordt.

Het is belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben en niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Zo kunnen cybercriminelen niet op al jouw accounts inloggen als ze jouw wachtwoord kennen van één account.

Go to Top